2011. október 4., kedd

Anyanyelvi érettség és kommunikáció a közoktatásban


Anyanyelvi érettség és kommunikáció a közoktatásban
Anyanyelvi Kultúraközvetítés Konferencia
Kaposvári Egyetem
Magyar Nyelvészet és Irodalom Tanszék
2011. november 25-26.

Felhívás

A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának Magyar Nyelvészet és Irodalom Tanszéke szeretettel meghívja az Anyanyelvi Kultúraközvetítés című konferenciára.

Idei, második konferenciánk fókuszában az érettségire való felkészülés áll, amelyet az anyanyelvi kommunikációra koncentrálva, elsősorban a bölcsészet- és a társadalomtudományok perspektívájából kívánunk vizsgálni, de minden irányban (beleértve más szakterületeket is) nyitottak vagyunk. Az anyanyelvi érettséget nem csupán középiskolai évei alatt sajátítja el a diák, hanem már egészen korán, (kis)gyermekkorban érik olyan meghatározó tapasztalatok, amelyek nyelvi és kommunikációs képességeire befolyással vannak.

Kérdéseink ezért az alsó- és felsőtagozatos, valamint középiskolás diákok nyelvi, kommunikációs helyzetének felmérésére irányulnak, melyeket a nekik szóló oktatási struktúrával és módszerekkel összevetve vennénk górcső alá.

Örömmel fogadjuk a szaktárgyak közötti kommunikációt, kapcsolatokat és lehetőségeket tárgyaló előadásokat; továbbá a tanár-diák, diák-diák közötti kommunikációról szóló; a diákok írott és szóbeli megnyilvánulásait taglaló; az új és tradicionális oktatási módszereket a középpontba állító előadásokat, különösen tekintettel a drámapedagógiai módszer alkalmazására vonatkozókat.

A közbeszédben aktuális témákkal, így az olvasási szokások módosulásának okaival, az ebből fakadó kihívásokkal, valamint az európai integrációból adódó új kérdések és problémák felvetésével kiemelten szeretnénk foglalkozni.

A szekciók befogadnak minden olyan tanulmányt, referátumot és hozzászólást, amely azt vizsgálja, hogy milyen nyelvi készségekkel és képességekkel rendelkeznek az érettségizők, és hogy ez miképpen befolyásolja az érettségi vizsgán elvárt/nyújtott teljesítményüket.

A konferencia plenáris előadói Prof. Dr. Kulcsár Szabó Ernő, az MTA rendes tagja, valamint Prof. Dr. Tolcsvai Nagy Gábor, az MTA levelező tagja.

Szekció-előadásokra a következő témakörökben váruk jelentkezőket:

1. Az internet kihívásai a közoktatásban
2. Írás, olvasás, kreativitás
3. Vitakultúra és anyanyelvi kommunikáció a tanítás folyamatában
4. Nyelvi készségek és képességek szerepe az érettségi vizsga folyamatában



Elektronikus jelentkezésre a konferencia honlapján van lehetőség (http://akk2011.ke.hu), de e-mailben is szívesen fogadunk jelentkezéseket (szilvia.szmolnar@gmail.com). A konferencián 20 perces előadásokra lesz lehetőség, ezek összefoglalóját (max. 200 szó erejéig) a jelentkezéssel együtt kérjük e-mailben elküldeni, vagy a konferencia honlapjára a jelentkezés adataival együtt feltölteni.

A jelentkezés határideje: 2011. október 20.

Regisztrációs díj: 2.500 ft, graduális és posztgraduális diákoknak: 1.500 ft, melyet a konferencia első napján kérünk befizetni.

Szállást 20 fő erejéig az egyetem tanári kollégiumának kétágyas szobáiban (a jelentkezés sorrendjében) 3000 ft/fő/éj ellenében tudunk biztosítani.

Jelentkezését várva tisztelettel üdvözli a szervezőbizottság:

dr. Kovács Zoltán
rektorhelyettes és dékán

Nemesné dr. Kis Szilvia
dékánhelyettes

dr. Sz. Molnár Szilvia
egyetemi adjunktus
kapcsolattartó
(szilvia.szmolnar@gmail.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése